ATS CV’si Nasıl Yazılır
ATS CV’si Nasıl Yazılır
Reddedilmek, iş aramanın bir parçasıdır. Herkese mülakat veya iş teklifi gelmez. İş aramanın bir parçası olan başka ne var biliyor musunuz? CV’nizin işe alan kişi görme şansı bile bulamadan bir köşeye atılması. İşe alım görevlisine ulaşmak için, çoğu durumda, CV, öncelikle Başvuru Sahibi Takip Sistemlerini (ATS) geçmelidir. Olay şu ki, iş başvurularının %70’inden fazlası geçemiyor! Bu kılavuzda size bunu nasıl geçeceğinizi öğreteceğiz:
Başvuru Sahibi Takip Sistemi (ATS) nedir?
Başvuru takip sistemi (ATS), iş ilanlarını yönetmek, iş başvurularını filtrelemek, CV’leri sıralamak ve açık pozisyonlar için güçlü adayları belirlemek için merkezi bir konum sağlayarak bir kuruluş için işe alma ve işe alım uygulamalarını yönetmeye ve otomatikleştirmeye yardımcı olmak için kullanılan bir yazılımdır. ATS yazılımı, CV’leri iş gereksinimleriyle ne kadar uyumlu olduklarına göre puanlamak ve sıralamak için genellikle yapay zeka (AI) ve doğal dil işleme kullanır. ATS filtrelerinden geçen adaylar daha sonra işe alım sürecindeki sonraki adımlara geçmek için işe alım görevlileri veya işe alım yöneticileri ile eşleştirilir.
Bir ATS CV’si Nasıl Oluşturulur
Artık ATS’nin nasıl çalıştığını bildiğinize göre, size onu nasıl yeneceğinizi öğreteceğiz.
İşte adım adım ATS dostu bir CV’nin nasıl oluşturulacağı:
İşgücünde yeni misiniz? ATS için nasıl optimize edeceğinizi öğrenmeden önce, nasıl CV hazırlayacağınızla ilgili kılavuzumuza göz atmak isteyebilirsiniz!
Adım adım ATS dostu bir CV’nin nasıl oluşturulacağı aşağıda açıklanmıştır:
İşgücünde yeni misiniz? ATS için nasıl optimize edeceğinizi öğrenmeden önce, nasıl CV hazırlayacağınıza göz atmak isteyebilirsiniz!
Adım 1: Doğru CV formatı seçin.
Bir ATS’nin okuması en kolay format ters kronolojiktir. Bu format, iş deneyiminizi sayfanın en üstüne koyarak vurgular. Ardından, deneyiminizi en alakalıdan en az alakalıya doğru sıralar. Bu format aynı zamanda işe alım görevlileri arasında en popüler olanıdır. Başvuruların %99,9’unda ters kronolojik, gidilecek en iyi düzendir.
Adım 2: Uygun dosya türünü seçin.
Bir PDF dosyası evrenseldir ve (çoğu) ATS tarafından okunabilir, bu nedenle yapmanız gereken şey budur. PDF dosyaları da CVinizin tasarımını ve formatını korumak için harikadır. Ancak bazı başvuru takip sistemleri (eski modeller) PDF’yi okuyamıyor. Pozisyona başvurmadan önce, iş ilanında ne yazdığını kontrol edin. Açıkça bir Word belgesiyle başvurmanız gerektiğini belirtiyorsa, bu, ATS’lerinin PDF’leri okuyamayacağı ve yalnızca bir .doc dosyası göndermeniz gerektiği anlamına gelebilir.
Adım 3: Bir ATS CV Şablonu kullanın
Birçok başvuru sahibi, ATS’nin okuyamadığı CV şablonlarını kullandığı için reddedilir. Para harcamış olabileceğiniz süslü şablonlar genellikle sistemde karıştırılır. Denenmiş ve test edilmiş bir ATS dostu şablon seçmek çok önemlidir.
Adım 4: Basit bir düzen kullanın
Genel, basit bir yazı tipi seçin. Başlıklar için daha büyük yazı tipi boyutları ve içerik için daha küçük yazı boyutları kullanın. Başarılarınızı vurgulamak için madde işaretli listelere bağlı kalın. Basit bir madde işaretli nokta seçmeyi unutmayın. Karmaşık bir karakter ATS ile uyumsuz olabileceğinden, en iyi seçeneğiniz düz bir daire veya karedir.
Adım 5: Bölümlerinizi doğru etiketleyin.
Bu kısım sezgisel görünüyor ama yine de bahsetmek zorundaydık. İş tecrübenizi “İş Deneyimi” altında, becerileri “Beceriler” altında vb. gibi listelediğinizden emin olun. ATS’nin ne okuduğunu tanımasının tek yolu budur.
Adım 6: CV’nizi CV anahtar kelimeleri ile özelleştirin.
Anahtar kelimeler, bir işin özel gereksinimleriyle ilgili kelimeler veya kısa ifadelerdir. Sistem en iyi adayı bulmak için bu kelimeleri tarar. Şimdi size CV’nizi anahtar kelimelerle nasıl özelleştireceğinizi ve taramayı nasıl geçeceğinizi göstereceğiz:
Doğru anahtar kelimeleri bulmak için başvurduğunuz iş ilanını gözden geçirin.
Dikkat etmeniz gereken iki tür anahtar kelime vardır: (1) işle ilgili beceriler ve (2) eylem fiilleri.
İşle ilgili beceriler, iş için birincil özellikleriniz ve niteliklerinizdir.
Örneğin: veri analizi, araştırma, problem çözme, vb.
Eylem fiilleri, iş pozisyonunuzda neyi başardığınızı ve yerine getirdiğinizi gösterir.
ör.: oluşturuldu, büyütüldü, çözüldü, vb.
İş ilanını taradıktan sonra, bu anahtar kelimelerin bir listesini yapın ve CV’nizde bunlardan bahsedin. Yine de, anahtar kelimeleri rastgele atmamanız gerektiğini unutmayın. Özgeçmişiniz ats’yi geçtikten sonra bir insan tarafından okunacak!